מכתב על נושאי השיעור שיכול להיות הקדמה חשובה להם (בעניין נבואה וניסים), ולפניו מקור שהוא מפתח כל הנושא:
לפני המכתב אני מעתיק מקור ששייך לשיעור:
מורה נבוכים א' ס"ד:
"וכן 'כבוד יי' פעמים רוצים בו האור הנברא אשר ישכינהו האלוה במקום להגדלה על דרך המופת [כלומר נס] "וישכון כבוד יי על הר סיני ויכסהו וכו'" "וכבוד יי מלא את המשכן". ופעמים רוצים בו עצמו ית' ואמיתתו כמו שאמר "הראני נא את כבודך" ובא המענה "כי לא יראני האדם וחי" – מורה כי ה'כבוד' הנאמר הנה – עצמו"
.
.
המכתב:
לגבי הנבואה,
יש בזה שתי הגדרות עיקריות. האחת שזה כמו עמל החכמה, רק שזה מאחד את כח הדמיון ביחד עם השכל. וכמו שכתב בחלק ב' פרק ל"ב וגם בפרקים שאחריו.
– ביקש לידע אמיתת המצאו של הקדוש ברוך הוא, עד שיהיה ידוע בלבו כמו ידיעת אחד מן האנשים שראה פניו ונחקקה צורתו בלבו, שנמצא אותו האיש נפרד בדעתו משאר האנשים. כך ביקש משה רבינו להיות מציאות הקב"ה נפרדת בלבו משאר הנמצאים, עד שידע אמתת המצאו כאשר היא.
והשיבו ברוך הוא שאין כח בדעת האדם החי, שהוא מחובר מגוף ונפש, להשיג אמתת דבר זה על בוריו. והודיעו ברוך הוא מה שלא ידע אדם לפניו ולא ידע לאחריו, עד שהשיג מאמתת המצאו דבר שנפרד הקדוש ברוך הוא בדעתו משאר הנמצאים כמו שיפרד אחד מן האנשים שראה אחוריו והשיג כל גופו ומלבושו בדעתו משאר גופי האנשים. ועל דבר זה רמז הכתוב ואמר (שמות לג כג): "וראית את אחורי ופני לא יראו"."
.
אמיתת הימצאו הכוונה מה שהוא מציאות כלשעצמה, מופשטת, לא מציאות של משהו. כמו שכתב במורה נבוכים א' נ"ז נמצא ולא במציאות, ושם פרק נ"ח כתב יותר עמוק, שאנו משיגים לו ישות ולא מהות. מהות היא השאלה מהו הדבר הזה. דבר נקרא 'משהו' כי יש תשובה לשאלה מה הוא, וזו מהותו ועצמותו, זו הגדרתו, וזה מה שהופך אותו ל'משהו'. העולם נברא יש מאין, או בלשון המורה נבוכים "נמצא אחרי ההעדר", הבריאה היא משהו, מה שקדם לבריאה נקרא אין כי הוא לא משהו כי אין לו שום הגדרה מה הוא, הוא המציאות כלשעצמה, מה שכל הנמצאים נמצאים מכח שהם נוטלים בו חלק, והמציאות עצמה בלי הגדרה של משהו היא מציאותו של הבורא. המציאות הזו היא מה שהבורא הכרחי מציאות. במורה נבוכים ב' א' עיון שלישי מוכיח בהוכחה שכלית שיש הכרחי מציאות. המטאפיזיקה של אריסטו כולה עוסקת בזה. משה ביקש להשיג את זה, ולמה אריסטו כן השיג ומשה לא היה יכול?
.
אלא אריסטו השיג את זה באופן שכלי. משה רבינו רצה להשיג את זה על דרך נבואה, שהיא מצרפת את אופן הפישה של החוש, שהוא כח הדמיון. וזה מה שכתב "עד שיהיה ידוע בלבו כמו ידיעת אחד מן האנשים שראה פניו ונחקקה צורתו בלבו". דווקא השגה כזו שדומה באופיה להשגת חוש רק שהיא משיגה את המופשט ולא את החומר, זה השגה נבואית ואותה דווקא ביקש משה ועליה נאמר שזה לא אפשרי. אבל השגה מופשטת שאינה כמו שראה פני חברו ונחקקה צורתו בליבו, זה כן אפשר. והטעם שזה אפשר, למרות שהבורא לא מושג, כי השגה שהיא רק שכלית אינה השגה שלמה. חוסר השלמות של השגת השכל בלי הדמיון משאיר את אמיתת הבורא בבחינה שהיא נעלמת. משה על ידי צירוף הדמיון רצה לבטל את ההעלם על ידי השגה שלמה שמצרפת את הדמיון, ועל זה נאמר לו שזה לא אפשר.
.
.
.
.
המשך:
נס וטבע
השאלה היתה על הלשון של המורה נבוכים א' ס"ו: "היתכן מציאות הכתב בלוחות… כמו שזה ברצון ראשון"
.
מה שכתבתי על זה:
יפה שעמדת על זה. לגבי השאלה של גילוי אלוהות בדרך חכמה או בדרך רצון חופשי, שזה הויכוח על קדמות העולם או חידושו, יש לרמב"ם דיון בזה בחלק ב' פרק י"ט. הוא שם טוען נגד הסוברים קדמות העולם. לשיטתם הבורא הוא רק שכל, והמציאות כולה היא גזירת אותו השכל, והיא קדומה כמו אותו השכל, כלומר החכמה היא היא הבורא עצמו, כלומר הבורא לא נבדל מהמציאות אלא הוא אחד איתה (כמו שהתפרסם אחר כך שיטה כזו בשם שפינוזה).
לפי שיטתם מוכרח להיות הסבר שכלי למה בחלק מהשמיים יש מעט כוכבי שבת ובחלק אחר יש כוכבים צפופים יותר. אם הכל נגזר מהחכמה גם זה בהכרח נגזר ממנה והשכל לשיטתם אמור להיות יכול להשיג את החכמה האלוהית בשלמותה.
התשובה שלהם לכל קושיא כזו, הרמב"ם לא כותב את זה בפירוש, שהמדע הוא רק באמצע הדרך. תן לנו עוד מאה או אלף או מליון שנה, ונמצא הסבר שכלי גם לזה. שהרי פעם המדע לא היה יכול להתמודד עם שאלות שהיום הוא פתר. הרמב"ם אומר שזה לא משכנע, וכל בר דעת רואה בעליל שהשכל לא יכול להסביר דבר כזה. אם המיקום של כל כוכב שבת לא נובע משיקול שכלי, אז ממה הוא כן נובע? ותשובת הרמב"ם שזה נובע מגילוי רצון אלוהי ראשון שהוא מעל החכמה. ומוכח כשיטת חידוש העולם שיש לבורא גם רצון חופשי שאינו כפוף לשכל. השכל קורא לזה 'מקרה', אבל לא יתכן מקרה שסתם הזדמן, אלא זה רצון אלוהי פשוט.
למשל אם פתאום יופיע במטבח שלך אדם לא מוכר ויאכל לידך, ותשאל אותו איך הגעת לכאן, והוא יאמר אני במקרה התחדשתי להיות כאן. בלי שום חוק טבע ושום סיבתיות ושום דבר שקדם להתחדשות מציאותי, פשוט יש מאין. נניח שתוכל לאמת את דבריו, יהיו לך בדיקות מעבדה וצילומים וכיו"ב שמוכיחים בלי שום ספק שהוא לא התגנב וזו לא תחבולה או אחיזת עיניים. לא תסכים לומר שזה סתם מקרה שקרה בהזדמן בלי שום סיבה. אלא תאמר שזה נס, זה יהיה מבהיל, כלומר ברור שפעל כאן רצון אלוהי מגולה. כלומר מה שאינו לפי השכל וחוקי הטבע והסיבתיות הוא רצון אלוהי בהכרח, אין דבר כזה מקרה סתם בהזדמן.
.
באותו אופן אחרי שסידור הכוכבים ברקיע אינו שכלי, הוא לפי השפה של השכל 'מקרה' והכוונה שהוא גילוי של רצון אלוהי ישיר. וזה מה שנקרא אצלנו נס. המדברים טענו את זה גם על דברים ארציים, למשל אין הסבר שכלי למה באותו שיח הפרח שמצד זה דווקא הוא יצא וורוד ודווקא הפרח שבצד השני יצא אדום. אלא אם זה לא שכל זה מקרה, שזה גילוי רצון אלוהי ישיר ופשוט. בדברים ארציים אפשר לומר שהשינוי בגוון הפרחים וכל שינוי כמו זה, נובע משינוי מזג החומר. כלומר אחוזי התרכובת של ארבעת היסודות, או האופי שנוצר מהתרכובת הממוזגת הזו, משתנה ללא הרף מסיבת סיבוב הגלגל, והשינוי במזג משפיע על שינוי בקבלת הצורה, בדרך שהיא אמנם נעלמה אבל היא חלק מהטבע עצמו ולא גילוי של רצון שמעל הטבע. יש דרכים לחקור את הקשר בין שינויי המזג לאופן התגלות הצורות. זה קשור לחכמת הכשפים והניחוש וכיו"ב. זה לא מדע אבל זה גם לא משהו שמחוץ לטבע.
אמנם גרמי השמיים אין בהם מזג ארבעת היסודות שמשתנה, אלא הם מהחומר החמישי שהוא לא משתנה כלל, ולכן אינו מסביר את המקרים שבגרמי השמיים, ולכן דווקא מהכוכבים מתגלה הרצון האלוהי הפשוט. זו הכוונה במה שאמר הרמב"ם שמעל גלגל הירח אין ידיעה מבוררת של חכמה גם לא לאריסטו. כי השמיים הם 'כסא' כמו שכתב בחלק א' פרק י', מקום שמיוחד לגילוי מרומם יותר של המציאות, שלפיו הכל הוא רק גילוי רצונו הפשוט, וכגון תפישת הנבואה שכתב בחלק ב' פרק מ"ח.
.
.
הטבע הוא החכמה, שהיא החוקיות הקבועה, המתמטיקה, חוקי הסיבתיות הפיזיקליים וכיו"ב. כמה שדיברנו בשיעור הרמב"ם מלמד שהחכמה והרצון הם תפישה אחת, אי אפשר להפריד, אין תפישה ברצון לבד בלי החכמה, וגם אין תפישה שלמה בחכמה בלי שיהיו בה מקומות של חסרון שמעידים שיש משהו מעליה. כי היא לא עומדת בפני עצמה אלא היא רק כלי לגילוי הרצון, על דרך שגוף הוא כלי לגילוי הנפש. ואי אפשר להשיג את גוף האדם החומרי בחכמה שלמה בלי שמערבים את המושג של חיים שהוא מעל השכל. וכך אי אפשר להבין חכמה בלי לערב גם את הרצון בתוך הלימוד של החכמה. אחרי שאנו אומרים שכמו שגוף ונפש הם אחד גמור (כמו שאמרו חז"ל שזה דומה לפסח ועיוור שהעיוור הרכיב על גביו את הפיזח והם נדונים ביחד כאחד), כל החכמה והרצון הם אחד גמור, הרי גילוי הרצון אינו נבדל מהטבע ומהחכמה. ויש להכליל אותו בתוך הטבע.
.
.
בחלק ג' פרק כ"ה כתב:
"וכן הוא דעתנו אנחנו, שעם מה שנאמינהו שהעולם מחודש רוב חכמינו ויודעינו לא יאמינו שזה ברצון לבד לא בזולתו;"
בשאלה האם העולם קדמון או מחודש, איננו אומרים שזה גם וגם. אלא קובעים בלי ספק וחד משמעית שהעולם מחודש בהחלט ואין צד שהוא קדמון. כלומר הכל נמצא וקורה רק ברצונו יתברך באופן ישיר ופשוט, לא באמצעות תיווך חוקי הטבע שאומרים שהוא ברא את החוקים בששת ימי בראשית ומאז הכל הוא מכח הטבע וזה נחשב רצונו רק כי הוא רצה את הטבע. עולם מחודש הכוונה שללא הרף הוא מתחדש מרצונו, ולא שפעם אחת רצה בו ומאז אינו רוצה מחדש בכל עת ועת.
ואחר כך הוא אומר שאיננו אומרים שהכל נמצא ברצון בלבד, כלומר שיש מציאות שהיא מכח חוקי הטבע בלי רצון ישיר עליה באופן מסויים אלא רצון קדום על חוקי הטבע שהם אלה שגזרו שכעת האבן נפלה על הכד כי הרוח דחפה אותה, ולא שה' בעצמו באופן ישיר רצה עכשיו בשבירת הכד. (בהגדה של פסח אומרים: "וַיּוֹצִאֵנוּ ה' מִמִצְרַים – לֹא עַל יְדֵי מַלְאָךְ, וְלֹא עַל יְדֵי שָׂרָף, וְלֹא עַל יְדֵי שָׁלִיחַ, אֶלָּא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא בִּכְבוֹדוֹ וּבְעַצְמוֹ, שֶׁנֶּאֱמַר: וְעָבַרְתִּי בְאֶרֶץ מִצְרַים בַּלַּיְלָה הַזֶּה, וְהִכֵּיתִי כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַים מֵאָדָם וְעַד בְּהֵמָה, וּבְכָל אֱלֹהֵי מִצְרַים אֶעֱשֶׂה שְׁפָטִים. אֲנִי ה'. וְעָבַרְתִּי בְאֶרֶץ מִצְרַים בַּלַּיְלָה הַזֶּה – אֲנִי וְלֹא מַלְאָךְ. וְהִכֵּיתִי כָּל בְכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַים – אֲנִי וְלֹא שָׂרָף. וּבְכָל אֱלֹהֵי מִצְרַים אֶעֱשֶׂה שְׁפָטִים – אֲנִי ולֹא הַשָּׁלִיחַ. אֲנִי ה' – אֲנִי הוּא ולֹא אַחֵר."
במכות מצריים התגלתה מדרגה נסתרת של מציאות העולם שהכל ברצונו הישיר (המים בעצמם לישראל הם מים ולמצרי הם דם, המציאות עצמה לישראל אור ולמצרי חושך,
כי הכל הוא רק רצונו הראשון ואין טבע קבוע), אבל זה סוד וזה התגלה רק שם, ובשאר הזמנים הרגילים אומרים שמה שקורה הוא על ידי מלאך ושליח ולא ישירות מהבורא).
.
.
למשל אם רוצים להכיר אדם, מסתכלים על גופו, כי רק את זה רואים. המבט שלו, הפעולות שלו, המידות שלו, המעשים, הדיבורים והמחשבות, הכל מעיד רק על הנפש ולא נובע מהגוף בשום מידה כלל. מעניינת אותנו רק הנפש ורק אותה אנו רואים. ותולים הכל בנפשו בלבד. אבל בלי הגוף אין השגה בנפש ואין בעולמנו והשגתנו נפש בלי גוף, ואם אין גוף גם אין נפש (אנחנו מתירים את אשת המת להינשא ויורדים לנכסיו כי אינו נמצא. מה שנאמר שבעולם הבא יש נפש בלי גוף זו תפישה אחרת ואיננו חיים לפיה).
כמו שאין הסתכלות על נפש לבד כך גם אין כלל הסתכלות על רצון אלוהי בלבד בלי חכמה. כי פעולה בלי חכמה אין בה התגלות ולכן היא נחשבת מעשה הבל או מעשה ריק או שחוק, כמו שכתב המו"נ ג' כ"ה בהתחלת הפרק. לכן כיוון שאין רצון לחוד, וכמו שכתב "רוב חכמינו ויודעינו לא יאמינו שזה ברצון לבד לא בזולתו", אנו מוכרחים להכניס את הלוחות ואת פיזור הכוכבים בשמיים לתוך הטבע והחכמה. ואל לומר שזה נס. התפישה שהכל נס היא מדרגת הנביאים בלבד, וצריך כלים מיוחדים להכיל את זה ולא להגיע למסקנה שהמציאות היא פעולת הבל שאין בה שום גילוי אלוהות (הרצון האלוהי לא נתפש באותה מידה שעצמותו לא נתפשת. עצמותו כמות שהיא היינו מה שקדם לבריאה, אור אין סוף הפשוט, ורצונו משאיר את זה באותה רמת גילוי כי הוא עצמותו ואין סופיותו. זה הרי לא רצון במשהו מסויים שחסר לו). לראות שהכל רק רצונו זה להחזיר את הבריאה לתוהו, לאין והעדר שממנו נבראה. כל מה שנברא הוא החכמה, כמו שכתב ברמב"ן בראשית א' א', שרק היא הגילוי. בנבואה יש יכולת מיוחדת לתפוש שהכל רק רצונו, אבל זה עניין מיוחד שדורש השגה מיוחדת ואינו שייך לכל בני האדם. לעומת זאת פיזור הכוכבים בשמיים שמעיד על רצונו, וכן הלוחות של מעמד הר סיני, אלה דברים שכל העם רואה ומבין. לכן הלוחות והכוכבים לא יכולים להיות מנותקים מהחכמה, כלומר מהטבע. ואע"פ שכל אדם רואה שהם מעידים על הרצון הראשון, כי הם מקרה ולא מוסברים בחכמה וחוקי הטבע הפיזיקליים, עדיין זה לא מחוץ לחכמה, וזה חלק אחדותי של הטבע ולא בבחינת נס. איך זה יכול להתחבר לחכמה ואיך זה לא בבחינת נס, ולמה כשהנביאים משיגים את הבריאה זה כן נס ולא צריך להיות בכלי של חכמה, זה עניין שלא אאריך בו כאן. אי אפשר ללמוד הכל בבת אחת.
.
.
.
.
המשך:
שורש החילוק בין נס לטבע
ושמא תאמר: ואם המופתים כולם הושמו בטבעי אותם הדברים מששת ימי בראשית – למה יוחדו אלה העשרה? דע, שהם לא יוחדו לומר שאין שם מופת שהושם בטבע הדברים מששת ימי בראשית זולת אלה, אלא אמר שאלה בלבד היתה עשייתם בין השמשות, ושאר המופתים אמנם הושמו בטבע הדבר אשר נעשו בו בראשית העשותו. למשל אמר, כי ביום השני, בעת היחלקות המים, הושם בטיבעם שייבקע ים סוף למשה, והירדן ליהושע, וכן לאליהו ואלישע. וביום הרביעי, כשנבראה השמש, הושם בה שתעמוד בזמן פלוני במאמר יהושע לה. וכן שאר המופתים, חוץ מאלה העשרה. והם הושמו בטבע אותם הדברים בין השמשות."
ועל זה חולקים ה"מדברים", כי שמעתים אומרים: "החפץ בכל דבר, עת אחר עת תמיד", ולא כך נאמין אנחנו, כי אם החפץ היה בששת ימי בראשית, והדברים כולם נוהגים לפי טבעיהם תמיד, כמו שאמר: "מה שהיה הוא שיהיה, ומה שנעשה הוא שיעשה, ואין כל חדש תחת השמש" (קהלת א, ט). ולפיכך הוצרכו החכמים לומר, כי כל המופתים היוצאים מן הרגיל, שהיו ושיהיו על פי הייעוד, כולם קדם להם החפץ בששת ימי בראשית. והושם בטבע הדברים מאותה שעה ואילך, שיתרחש בהם מה שיתרחש. וכשהתרחש בזמן שהיה צריך, חשבוהו לדבר שנתחדש עתה, ואינו כך. וכבר הרחיבו הדברים בעניין הזה במדרש קהלת וזולתו. ועוד להם מאמר בעניין הזה: "עולם כמנהגו נוהג" ותמצאם תמיד, בכל דבריהם, עליהם השלום, שנמנעים מתת הרצון בדבר אחר דבר, ובעת אחר עת.
ועל האופן הזה יאמר באדם כשקם וישב: "בחפץ אלוהים קם וישב". רצוני לומר, שהושם בטבעו, בעיקר מציאות האדם, שיקום וישב בבחירתו. לא שהוא חפץ עתה בקומו, שיקום או שלא יקום: כשם שאינו חפץ עתה בנפילת האבן הזאת, שתיפול או שלא תיפול.
השאלה היתה לגבי שמואל הנביא שבילדותו שמע קול קורא אליו, והקול היה נבואה, ושמואל לא ידע שזה קול נבואי וחשב שעלי קורא לו.
.
לפי הרמב"ם במורה נבוכים ב' בהתחלת פרק מ"ב (במקום שכתב "דע זה והבינהו מאוד מאוד"), כמו שביאר הנרבוני שם, המציאות של העולם יש בה שני מישורים שונים.
יש את המישור שאדם רגיל תופש אם הוא חכם ולמד, ששם העולם בנוי על החכמה. יש סדר בעולם, הרמוניה, זה מערכת עשר הספירות לפי הקבלה, שהם השכלים הנפרדים של אריסטו. זו חכמה אלוהית שמגלה יופי אלוהי ואחדות וחיים וסדר וחיבור של כל דבר עם כל דבר, ואין סופיות של חכמה שכמה שלומדים אותה מגלים שיש עוד ללמוד ועוד לא התחלנו. מזה אנו באים לאהבתו ויראתו כמו שכתב בהלכות יסודי התורה התחלת פרק ב'.
מצד החכמה אין ניסים. כי חכמה היא דבר שלם, כל החלקים מוגדרים ולכל דבר יש מקום בסדר הכללי. החכמה היא הכרחית ונצחית ולא ייתכן בה שינוי. למשל מה ש1+1 שווה שתיים זה נצחי והכרחי ולא יכול להשתנות שפתאום 1+1 יהיה שווה שלוש. נס זה שינוי בסדר העולם, כאילו היה חסר משהו בסדר של העולם והיה צריך לעשות איזה טלאי לתקן. כאילו מצד סדר העולם פרעה היה תופש את בני ישראל, ולכן השתנה סדר העולם שייבקע ים סוף. זה מראה שמשהו לא שלם בסדר העולם. לכן כתב הרמב"ם שבזמן שנבראו המים בששת ימי בראשית, שאז נקבע סדר העולם מצד החכמה, הקב"ה טבע במים טבע שהוא בתוך עצם סדר העולם, שבזמן יציאת בני ישראל טבע המים יהיה בהכרח, כמו חוק טבע, שהם נבקעים מפני בני ישראל. וזה לא נס במובן הפשוט.
זו דרך התגלות הבורא דרך הבריאה שמיועדת לכל אדם שלומד.
לנביאים יש השגה אחרת במציאות של העולם. החכמה האלוהית היא היא בריאת העולם, כמו שכתוב ברמב"ן על בראשית א' א' בסוף בשם תרגום ירושלמי שבראשית ברא אלוהים פירושו בחכמה ברא אלוהים. הכוונה שאלוהים ברא את החכמה, ברא את ההגדרות והסדר. העולם הוא מחודש, כלומר מקורו ממשהו שמעל החכמה האלוהית. זה הרצון הראשון, הרצון האלוהי הפשוט, העצמותי לו, ששם הכל חופשי לחלוטין ושם אין שום הגדרה ואין שום תפישה שכלית. אנחנו תופשים שיש רצון אלוהי חופשי פשוט דרך הכלי של החכמה, אין לנו תפישה ישירה ברצון הזה. לנביאים יש.
הנרבוני שם מבאר שבאמת המציאות כולה היא לפי אמיתתה אור נברא, והמציאות החומרית היא רק חיקוי של האור הנקרא. אור נברא הכוונה למשל שאני רואה בחלום דמות אדם, ואני חולם שקוראים לו ראובן ותווי פניו הם כך וכך, ובחלום אני ממש רואה את פניו בדיוק כמו שאני רואה בעיני בשר, אני יכול לצייר איך הוא נראה. רק שבמציאת אין בכלל אדם כזה, רק חלמתי עליו. בחלום יש את כל התפישה של החוש, המראה, הריח, המגע, הקול, וכו' של ראובן, בדיוק כמו בעירות, אני יכול לחלום שראובן צובט אותי וכואב לי ועדיין זה רק חלום. ההבדל היחיד הוא שראובן שחלמתי עליו לא קיים במציאות. אז מה כן קיים במציאות? יש במציאות את הצורה של ראובן, תווי פניו, מבט עיניו, וכו', אבל בלי שיש ראובן עצמו. המראה של ראובן (כולל הריח שלו ומבטו וקולו וכו' כל מה שהחוש והרגש תופש, כלומר כח הדמיון) הוא קיים. מה שראובןם גופו לא קיים, לא אומר שהת]ישה החושית של תווי פניו לא קיים. הרי ראיתי אותו בחלום כלומר יש משהו שראיתי בחלום, המשהו הזה הוא צורת ראובן, כלורמ כאילו ציור של ראובן, כמו שמישהו צייר את ראובן על נייר, למרות שאינו מציאותו של ראובן עצמו.
זה נקרא אור נברא, אור פירושו תפישה. אני תופש את ראובן, ה'תפישה' של ראובן נבראה, עובדה שחלמתי אותה, כמשהו שחולמים אותו זה קיים, יש מציאות נבראת לצורה של ראובן, אבל זה רק אור, כלומר אין כאן מציאות של ראובן ממש, באופן ריאלי. אין ראובן חומרי, למרות שבחלום תופשים את ראובן בחוויה של חוש, ממש כאילו היה לו קיום חומרי. בדיוק כמו שציירתי על נייר מראה פנים של אדם שממש רואים אותו ואת מבטו, וכאילו זה אדם ממשי, ובאמת לא ראיתי אדם כזה מעולם וציירתי מהדמיון.
נבואה היא תמיד חלום. אין בדרך שבה הנבואה תופשת את המציאות שום מציאות חומרית או מציאות של דברים מצד עצמם. יש רק אורים נבראים, רק חלומות שהם העתק מדוייק של המציאות. הנרבוני על מו"נ ב' מ"ב מסביר את לשון הרמב"ם שהיא אומרת שזה להיפך, המציאות האמיתית היא החלום כחלום בלבד, כאורים נבראים. מה שאנחנו קוראים לו "מציאות", המציאות שיש בה צד של חומר, צד של מציאות אובייקטיבית, זה לא האמת של המציאות אלא זה רק חיקוי של המציאות האמיתית.
לפעמים אדם אומר תצבוט אותי שאדע שאני לא חולם עכשיו, למשל אם זכה בפייס. אבל יכול להיות שהוא חולם שצבטתי אותו ושכואב לו. ואת כל זה הוא רק חלם. אז אין שום דרך להבחין בין חלום למציאות. לנו יש מושג של "מציאות" שאומר שזה משהו שונה מחלום. זה תמוה, הרי יכול להיותש אנחנו רק חולמים על מציאות, ואין שום דבר מלבד חלום. אי אפשר לדעת שלא הכל רק חלום? כל בדיקה שאומר שקובעת אם זה חלום או לא, אני יכול לומר שחלמתי את הבדיקה הזו ואת התוצאה שלה ואת ההגיון שיש בה, והכל רק חלום. אם הכל רק חלום לא יהיה בזה שום הבדל בחיים שלי. נניח שאני רק חולם שיש לי אשה וילדים ודירה וכו', ושאני רק חולם שאני רעב ואוכל וכו', בסופו של דבר מה ההבדל בין החלום הזה למציאות "אמיתית"?
ההבדל הוא שבמציאות האמיתית יש הכרח שכלי ובחלום אין. המציאות כפופה באופן מוחלט לחוקי ההגיון והמתמטיקה ולחוקי הטבע והסיבתיות וכו'. אפשר לחלום שפיל מעופף נעשה פתאום דג, כי החלום לא כפוף לחוקי טבע. אפשר גם לחלום ש1+1 שווה שלוש כי חלום לא כפוף לחוקי מתמטיקה או כל חוק שכלי אחר. אדם יכול לתפוש אם הוא במציאות שכפופה לכל החוקים של השכל והטבע או שהוא במציאות שבה אין שום חוק מחייב, ולפי זה אנחנו מבדילים בין חלום למציאות.
כל זה הוא כי אנחנו חיים בתוך ספירת החכמה, העולם הנברא, שבו שולטים באופן מחייב כל חוקי המתמטיקה וההגיון וכו'.
.
אבל החכמה נבראה "יש מאין". "אין" הוא האלוהות כאין סוף, מעל כל חוק והגיון והגדרות. האין הוא הרצון האלוהי הראשוני הפשוט החופשי באופן מוחלט, גם מכל חוק של הגיון, שהוא מקור המציאות של החכמה, הוא מה שנקרא ספירת כתר. שם כבר אין הבדל כלל בין חלום למציאות, כי אם כל ההבדל הוא להיות כפוף לחוקי החכמה, הרי בספירת כתר, ברצון האלוהי, עוד לא נבראו חוקי החכמה כלל. לכן שם אין הבדל כלל בין חלום ל"מציאות". וזה הרובד הכי אמיתי וראשוני של המציאות, הרובד של "מציאות" וחכמה הוא רק חיקוי שלו. יש לכאורה שני רבדים של המציאות שהם אותו דבר, האחד הוא האורים הנבראים, החלום הנבואי, והשני הוא החיקוי שלו שזה המציאות החומרית והחכמה. אבל יש הבדל. במציאות של החכמה הצרון האלוהי הפשוט הראשוני נסתר, אין שום דרך לתפוש אותו בפני עצמו. כל התפישה שלו היא רק מכך שהחכמה עצמה מעידה עליו במהלך של חכמה. יש הוכחות של חכמה שמכריחות שיש רצון אלוהי פשוט שמתגלה בעולם כרצון שהוא מעל השכל, שהשכל לא יכול להשיג אותו, כמו שמבאר במורה נבוכים ב' י"ט לקראת הסוף של הפרק, אבל בלי המשקפיים של חכמה לא היינו רואים את זה. החכמה מנסה להבין למה בשמיים יש אזורים צפופים בכוכבים ואזורים דלילים בכוכבים כמו שכותב המו"נ שם, היא לא יכולה להסביר את זה. לכן היא אומרת יש משהו שהוא יותר גבוה מהחכמה שממנו בא הסידור המסויים של הכוכבים. בלי החכמה לא היינו תופשים שבסידור הכוכבים יש גילוי של משהו שהוא מעל החכמה, של רצון אלוהי פשוט. הנביאים לא צריכים את החכמה כדי לתפוש את זה, הם תופשים את זה בכל דבר באופן ישיר. הם תופשים את המציאות כולה (שהיא בדיוק כמו המציאות הרגילה שלנו, שהרי המציאות שלנו היא חיקוי של זה), בתפישה של חוש ממש כמו שתופשים מציאות גשמית בחוש. רק שמה שהם תופשים הוא במישור של רצון אלוהי ולא במישור של חכמה. למשל אם אני שואל למה יש בחצר שלי עץ, ולמה העץ הוא כזה. אם אני יודע את כל סדר הספירות והחכמה האלוהית שבעולם, אני יכול לחזור לששת ימי בראשית לראות את הסדר האלוהי והחכמה האלוהית, ולראות איך הצורות מגלות על אור האחדות האלוהית, בסדר ובחכמה שלהן, שזו חכמה שיש בה חיים, ואיך מהות החיים הכללית מצטמצמת לפי מהלך הכרחי של חכמה לגילויים שונים של דרכי חיים, ונובע מזה שיתגלו חיים של סוס ושל כלב וגם של עץ ירוק בחצר שלי. ואם מבינים יותר את החכמה שבכל דבר אפשר גם להבין למה העץ המסויים הזה יגלה את הצד הזה של חיים שהוא מגלה דווקא במקום הזה ובתאריך הזה, כי יש הגיון איך החכמה מתפרטת ומתגלה בגילוי הצורות בזו אחר זו לפי סדר של חכמה. הנביא רואה את האור הנברא של העץ, העץ שבחלום, שהעץ שקיים בחצר שלי הוא חיקוי שלו, ממש כמו בחוש, כמו שחלום הוא כמו בחוש ממש, ומייד רואה כאן את הרצון האלוהי הפשוט של לברוא עץ. הוא רואה את כח הפועל בנפעל, את הבורא הוא רואה בעץ. אם נותנים לכלב מכה עם מקל ארוך, הוא נושך את המקל, הוא לא תופש שזה אני שמכה אותו. ככה אנחנו תופשים את המציאות, יש מציאות של גשם שהרטיב אותי, אני לא תופש מייד בפשטות באופן בלתי אמצעי שהבורא עצמו ברצונו החופשי כרגע מרטיב אותי. במורה נבוכים בסוף חלק ב' מדבר בעניין זה, שאצל הנביאים אם למשל דוב רעב טרף מישהו אומרים שהבורא הרג אותו ולא שהדוב טרף אותו. הם לא רואים את כל מערכת הטבע שמגלה בחכמה שבה את הבורא, אלא רואים ישר את הרצון האלוהי. גם חלום זה כך, אני יכול לחלום שהשמש אוהבת אותי ולכן חם לי. כלומר אני חולם שהחום בא באופן ישיר בלתי אמצעי מהרצון הפשוט של השמש ולא ממערכת של חוקי טבע. החלום שלי משובש, אצל הנביאים הוא צלול ולכן שם זה לא השמש אלא הבורא עצמו.
.
.
לכן אצל נביאים יש אפשרות שיתבלבלו בין המציאות הריאלית ובין חלום הנבואה, וכמו שמביא כמה דוגמאות מהמקרא שהנביאים לפעמים לא הבחינו האם זה חלום נבואי או מציאות ריאלית. כיווןש המציאות היא חיקוי של החלום, והחלום נתפש באותה חויית חושים ממש כמו תפישת המציאות הריאלית, לפעמים לא תופשים את ההבדל. ברמב"ן על בראשית י"ח שואל על המורה נבוכים שפירש שנבואה היא בהכרח תמיד רק חלום, שלפי זה יש בתורה פרשות ארוכות עם עלילות רבות ודמויות רבות שהכל לא קרה כלל במציאות אלא היה רק חלום נבואי. לפי הרמב"ם המאבק של יעקב ושרו של עשיו שבגללו יעקב צלע על ירכו היה כולו רק חלום, כי מלאך מושג רק בחלום נבואי, ואם כך למה יעקב צלע במציאות בגלל שנפגע מהמאבק הזה שהיה רק חלום. לפי הרמב"ם האמת של המציאות היא החלום הנבואי, ומה שאנחנו קוראים לו "מציאות" הוא רק חיקוי של הצורות הברואות שהנביאים רואים בחלום, לכן כיוון שבחלום יעקב נפגע ברגלו זו האמת הראשונית שרגלו פגועה, ובמציאות הריאלית נולד חיקוי של זה ולכן גם במציאות הריאלית יעקב צלע.
.
.
שמואל שמע קול אלוהי קורא לו, הקול הוא אור נברא, הבורא ברא צורה שהיא קול ששומעים בחוש השמיעה. הקול ששמואל שמע הוא חלום נבואי. הוא נתפש בחוש השמיעה כמו קול מציאותי.לכן שמואל לא ידע להבחין האם זה עלי שקורא לו במציאות.
הקול הוא חווייה של חוש, אמנם רק בחלום אבל זה תפישת חוש. נבואה מצריכה גם שכל, השכל שואל מה המשמעות העיונית המופשטת של העניין שהבורא ברא צורה שהיא קול כזה. העיון השכלי במשמעות החלום הנבואי, לראות שהוא משל לעניין מופשט עיוני עמוק, כל זה עניין נוסף. בלי החלק השכלי אפשר לחלום חלומות נבואיים אבל זו לא נבואה אלא סתם חזיונות שיכולים להגיע להנהגת המדינות לפי "חזון" כמו שהיה להרצל שחזה את המדינה, ויכולים להגיע גם לשיגעון, כי האדם לא מבין מה זה אומר ואיך הוא מתחבר לבורא דרך זה וכו'. וכמו שביאר כל זה במו"נ ב' ל"ז.
.
.
.
לכן כל מלאך שמוזכר במקרא בהכרח מדובר שראו אותו רק בחלום נבואי, וכל נבואה היא רק מכח השגת מלאכים כמו שכתב המו"נ ג' מ"ה. במורה נבוכים ב' ו' ביאר שמלאך פירושו שליח, כלומר מי שעושה את רצון מי ששלח אותו. כל כח טבע נקרא מלאך, כי הוא עושה את רצון בוראו. למשל אם תפוח הבשיל וניתק מהעץ הוא נופל לארץ, ולא נשאר מרחף במקומו או עף למעלה. כי יש כח הכובד שמושך את התפוח לארץ. הנביא יאמר שהמלאך משך את התפוח לארץ, כי כח הכובד עושה את רצון בוראו ולכן כח הכובד נקרא מלאך. אנחנו לא רואים שכח הכובד זה מלאך כי אנחנו תופשים במהלך של חכמה שיש חוקי טבע שכליים קבועים והכל קורה מהכח שלהם. בששת ימי בראשית הבורא ברא את חוקי הטבע כרצונו, ומאז הכל מתנהל לפי החוקים, וזה נחשב שזה ברצון הבורא כי הוא רצה לברוא את החוקים האלה. לכן בתפישתנו כח הכובד הוא כח טבע, מחוקי הטבע שהם מצד החכמה, שהיא מוכרחת ואינ החופשית ולכן אינה מלאך. הנביא תופש באופן ישיר בלתי אמצעי את רצון הבורא כמקור היחיד הראשוני של המציאות, מכל החכמה והחוקיות, לכן בעיני הנביא התפוח נפל באופן ישיר מסיבת שכך הבורא רצה, ואם כן אז כח הכובד הוא כמו מקל שבו הבורא נתן מכה לתפוח כלפי מטה וכח הכובד הוא מלאך.
פינגבק: 290 – מכתב ארוך על האחדות בין הדמיון לשכל שהיא ביסוד הנבואה, ועל טבע ונס לפי הרמב"ם, ושורש החילוק המהותי בין טבע לנס. | אדם חי – האתר של נ